Diensten & faciliteiten
We verlenen service op maat. Na aanvraag van verlof bij de officier van justitie, binnen 36 uur begraven. Tevens is Al Lahad specialist in alle wettelijke verplichtingen binnen de Nederlandse wetgeving en religieuze verplichtingen binnen de Islamitische wetgeving.
In tegenstelling tot de standaarduitvaart, is er bij Islamitische uitvaarten sprake van extra te verrichten handelingen. Denk bijvoorbeeld aan ghusl (rituele bewassing), kafan (lijkwade), djanazah (overledenen-gebed), takhta (bekisting). Zo ook repatriëring van en naar het buitenland.
In deze meestal hectische periode heeft men behoefte aan één aanspreekpunt tijdens de gehele uitvaart
Bij Al Lahad Islamitische Uitvaartverzorging is uw uitvaart in handen van een Islamitische uitvaartverzorger die specialist is op beide gebieden. Dit is een unieke combinatie in de Nederlandse uitvaartbranche.
Opbaring
Om het rouwproces te bevorderen kunt u ervoor kiezen om uw dierbare thuis op te baren. Op deze manier bent u op elk moment van de dag bij uw dierbare. Direct na het overlijden zal de huisarts of schouwarts het overlijden vaststellen en zal de uitvaartondernemer worden ingeschakeld. Dit hoeft niet direct na het overlijden. Men kan er ook voor kiezen eerst nog even met elkaar te zijn voordat de uitvaartondernemer wordt ingeschakeld.
Kiest men voor thuisopbaring dan kan men ook besluiten om met elkaar de overledene zelf te verzorgen (eventueel met behulp van de uitvaartondernemer). Daarbij kan men kiezen voor:
• Opbaring op bed met bedkoeling.
• Opbaring in de uitvaart-kist met kistkoeling.
Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om uw dierbare in de lokale moskee of in een rouwcentrum op te baren. Het is echter niet altijd mogelijk om zomaar in een rouwcentrum binnen te stappen. Dit gebeurt meestal op vooraf besproken tijdstippen.
Uitvaart-kist
Bij het regelen van de uitvaart wordt meestal een uitvaart-kist uitgezocht. Onze uitvaartverzorger heeft altijd voorbeelden van kisten bij zich. Maar u kunt zich vooraf al oriënteren op het aanbod van kisten. De kisten zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen en in diverse materialen.
Er zijn ook mensen die niet in een uitvaart-kist begraven willen worden. Om toch op respectvolle manier te kunnen worden vervoerd is er een speciale opbaarplateau waar de overledene op wordt gelegd tijdens het vervoer.
Repatriëring
Ook kan het voorkomen dat de overledene moet worden overgebracht naar het buitenland. Er is dan sprake van repatriëring. Al Lahad is als geen ander gespecialiseerd in het repatriëren van overledenen naar en van het buitenland. Alle formaliteiten worden met de grootste zorg en hoogste prioriteit doorlopen, zodat repatriëring zo spoedig mogelijk kan worden uitgevoerd. Al Lahad Islamitische Uitvaartverzorging heeft contact met alle gemeentes en consulaten en kan door haar bemiddeling ervoor zorgen dat bepaalde procedures worden versneld.
In Nederland mag een overledene niet binnen 36 uur worden begraven. Is de wens van de familie dat dit toch gebeurt, zal hiervoor een vergunning moeten worden aangevraagd bij de officier van justitie in de woonplaats waar de persoon is overleden. Al Lahad legt hiertoe contact met de officier van justitie.
Wat is de Islamitische begrafenis termijn?
De begrafenis moet zo snel mogelijk plaatsvinden. Het streven is om binnen 24 uur te begraven, maar hiervoor dient verlof door de officier van justitie te worden verleend.
Waarom worden Islamitische begrafenissen bijgewoond door de hele gemeenschap?
Moslims geloven dat de dood van een medemoslim een verlies voor de volledige gemeenschap is. Ze geloven ook dat een begrafenis een zeer spirituele gebeurtenis is.
Wonen moslimvrouwen Islamitische begrafenissen bij?
Doorgaans worden Islamitische begrafenissen alleen door mannen bijgewoond. Echter, moderne gemeenschappen staan vrouwen toe bij de begrafenis gebedsdienst.
Wat is de dresscode voor een Islamitische begrafenis?
Er is voor een Islamitische begrafenis geen dresscode. Zowel mannen als vrouwen kleden zich bescheiden en sober. Vrouwen moeten een hoofddoek dragen.
Zijn niet-moslims toegestaan op Islamitische begrafenissen?
In samenspraak met de nabestaanden is het mogelijk voor niet-moslims (collega’s of buren van de overledene) de begrafenis bij te wonen.
Wie betaalt de kosten van een uitvaart?
Meestal heeft de overledene al geld opzij gelegd of een verzekering afgesloten die uitkeert bij overlijden
Wat kost een uitvaart?
De kosten variëren per gemeente en afhankelijk van de wens van de familie. Men kan kiezen voor een bescheiden uitvaart dat niet heel erg duur hoeft te zijn.
Wat moet ik doen om de uitkering van de verzekering te krijgen?
Er zijn verschillende soorten verzekeringen. De meest voorkomende verzekering is de kapitaalverzekering. Deze keert het verzekerd bedrag uit na overlijden van de verzekerde. Meestal wordt dit bedrag uitgekeerd aan de uitvaartondernemer om er zeker van te zijn dat het vrijgekomen kapitaal ook alleen voor de uitvaart wordt gebruikt.
Wat gebeurt er als er na de uitvaart een bedrag overblijft na uitkering van de verzekering?
Het overgebleven kapitaal kan eventueel gebruikt worden voor een grafsteen of monument.